Tufan yemeği, şükran çorbası gibi isimlere de sahip olan aşure, kültürden kültüre, hatta yöreden yöreye pişiriliş şekli farklılık gösterse de harika bir tatlı. İçine 7 çeşit malzeme koyulur diyen de olur, 41 çeşit olmazsa yemem diyen de… Siz de aşure yaparken aşağıdaki tarife bağlı kalmayın, elinizdeki malzemeler ile beraber hayal gücünüzü kullanın. Yaptığınız aşureleri paylaşmayı da eksik etmeyin…
Aşure Malzemeleri
Aşure Tarifi
Buğday, nohut ve fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı kaselerde ıslatın.
Bir gece suda beklemiş buğdayın suyunu süzün ve buğdayı düdüklü tencereye koyup üzerine iki litre su ilave edin. Tencerenin düdüğü öttükten sonra kısık ateşte yaklaşık 25 dakika daha pişirin. Pişen buğdayı suyuyla birlikte başka büyük bir tencereye aktarın.
Nohutu da düdüklü tencereye koyup üzerine 1 litre su ilave edin. Tencerenin düdüğü öttükten sonra kısık ateşte yaklaşık 15 dakika daha pişirip suyuyla birlikte buğday tenceresine ilave edin.
Fasulyeyi de düdüklü tencereye koyup üzerine 1 litre suyu ilave edin. Tencerenin düdüğü öttükten sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Pişen fasulyeleri buğday tenceresine ilave edin.
Kayısıları küpler halinde doğrayın. Kuru üzüm ve kayısıyı suda yaklaşık 20 dakika bekletip yumuşamasını sağlayın.
Portakalın suyunu sıkın ve kabuklarını minik küpler halinde doğrayın. Yumuşayana kadar pişirin.
Buğday, fasulye ve nohut karışımın olduğu tencerenin içine portakal suyu, portakal kabukları ve kayısıları ilave edip ara ara karıştırarak yaklaşık 15 dakika pişirin.
Su koyulaşmaya başlayınca şekerini ilave edin ve şeker eriyip aşure kaynamaya başlayınca kaselere eşit şekilde paylaştırın.
Üzeri kaymaklaştıktan sonra ceviz, nar taneleri, çam fıstığı, şam fıstığı tozu, badem, kuş üzümü ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.